Afrikaanse Workshop

Afrikaanse workshop

Dans, muziek, schilderen, sieraden en maskers maken en meer!

Op zoek naar een Afrikaanse workshop? Wil je een actieve, inspirerende en vrolijke dag met je collega’s? Ben je op zoek naar een uitdaging en wil je eens wat anders? Even uit je hoofd en in je lijf? Actief ontspannen?
Bij ons zit je goed, want Afrika Centrale is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot provider van het meest uitgebreide en diverse aanbod Afrikaanse workshops in Nederland!

Afrika Centrale maakt verrassende, actieve en creatieve programma’s op maat, met Afrikaanse workshops en optredens, in Amsterdam of op jullie locatie.

Voor bedrijfsuitjes, afdelingsuitjes, (thema-)feesten, teamuitjes, Afrika goede-doelen-dag, Afrika evenement en teambuilding.
Onze programma’s zijn geschikt voor grote en kleine groepen.

Onze Afrikaanse dans-, muziek- en creatieve workshops zijn los te boeken, maar zijn ook heel goed met elkaar of met een optreden te combineren!

Voor Afrikaanse optredens klik hier


Wil je weten welke bedrijven, organisaties en gemeenten jullie al voorgingen? Klik dan op deze link


Workshop Afrikaanse dans

met live percussie begeleiding

zakelijke workshop, Afrikaanse dans, Afrikaans dansen, bedrijfsuitje, Lekker bewegen, Afrika, Thema Afrika, dansen, workshop teamuitje, AfrikaCentrale

Deze Afrikaanse workshop is een verrassende aanvulling voor het dagelijkse denkwerk en de vaak eenzijdige belasting van je lichaam op je werk. Misschien is het even slikken, zo’n uitdaging om je (kantoor-)lijf in de strijd te gooien. Maar je zult niet de eerste man of vrouw zijn die binnen 5 minuten in een uitgelaten stemming raakt door de vrolijke, energieke dansen en de super swingende opzwepende live muziek!

West Afrikaanse dansen zijn feestelijk, vrolijk, humoristisch, swingend en voor iedereen geschikt;
Man/vrouw, jong /oud, dik/dun, met of zonder danservaring.
Een spreekwoord uit Zimbabwe luidt: “Als je kunt praten, kan je zingen. Als je kunt lopen, kan je dansen.”
In Afrika zijn feest, muziek, dans en zang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er wordt dus vaak gezongen tijdens de dansworkshops van Afrika Centrale!

Uplifting and Downgrounding!

Afscheid van een collega? Fusie? Inwijding van het nieuwe bedrijfspand? Nieuwe directeur? Wij bedenken een dansworkshop voor je, waarin op symbolische of rituele wijze aandacht wordt gegeven aan wat je wilt vieren.

Een workshop Afrikaanse dans kan ook onderdeel zijn van een spetterend interactief optreden met Afrikaanse dans en percussie. De ideale manier om iedereen de dansvloer op te krijgen, voordat de DJ het overneemt!

Kijk voor optredens op deze pagina

“Verplicht opnemen in het Health pakket en CAO!”

“Geweldig goed voor groepsgevoel”

Deze workshop Afrikaans dansen is absoluut een vrolijke energizer en goed-humeur-leverancier voor je bedrijfsuitje, themafeest of Afrika uitje!
Voor kleinere groepen kan de workshop Afrikaans dansen ook zónder live muziek (dus met een muziekinstallatie) gegeven worden.

“Heel gezellig en puur genieten”

Kijk voor aandachtspunten i.v.m. teambuilding op deze pagina

Lees via deze link welke bedrijven, organisaties, ministeries en gemeenten jullie voorgingen


Afrikaanse percussie workshop
Djembé workshop

Afrikaanse muziek workshop, Afrikaanse percussieworkshop, workshop djembé, AfrikaCentrale, Zakelijke workshops

In onze percussieworkshop wordt gespeeld op djembé, doundoun, sanbang, kenkeni, shakers en bellen. Je gaat de uitdaging aan om met je groep een ritme op te bouwen uit een aantal (vaak eenvoudige) ritmische patronen. Zo ontstaat er door samenwerking een swingend geheel. Percussie spelen kan je zien als non-verbaal communiceren; Wordt er naar elkaar geluisterd, dan maak je muziek. Wordt er niet geluisterd, dan maak je herrie.

In Afrika zijn feest, percussie, dans en zang onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze Afrikaanse workshop wordt dus vaak gezongen, en de kans dat je niet stil kunt zitten achter je djembé, of dat je met je shaker de zaal door swingt, is bijzonder groot!

En of je onze instrumenten nu djembé, djembee, jembe, jambe, tam tam, trommel, drum, shaker, percussie instrument of slagwerk instrument noemt; swingen zal het!
Een energiek en muzikaal uitje, deze trommelworkshop met hoog party gehalte!


Workshop Bodypercussie of
Bodypercussie Energizer

De Bodypercussie workshop is een laagdrempelige, dynamische, energie gevende workshop die het saamhorigheidsgevoel versterkt, en heel geschikt is voor grote groepen. Een extra toegankelijke combinatie van de twee bovenstaande workshops percussie en dans, waarbij muziek maken en bewegen samen gaan; in ‘no time’ zit het ritme letterlijk in je lijf!

Workshop Bodypercussie, zakelijke workshops, Bedrijfsfeest, Body drumming, Energizer voor congres, Stampen en klappen, Afrika Centrale, Afrikaanse workshop, Jeanine Theunissen, energieke workshop, bewegen op het werk

‘Groove’, klap en stamp het groepsgevoel, de samenwerking, de aandacht en de creativiteit er weer in!
Een opgewekte en effectieve pauze voor je congres, lezing, training of vergadering.

In deze workshop leer je ritmes maken mét en óp je lichaam; stampen, klappen, wrijven, tikken en kloppen.
Je gaat de uitdaging aan om met je groep een ritme op te bouwen uit een aantal (vaak eenvoudige) ritmische patronen. Zo ontstaat er door samenwerking een energiek swingend geheel.

Deze workshop of energizer wordt extra swingend met live percussie begeleiding!

Deze workshop Bodypercussie is ook organisatorisch lekker laagdrempelig, want stoelen, tafels, instrumenten, muziekinstallatie, materialen of hulpmiddelen zijn niet nodig.

Duur workshop Bodypercussie: 60 minuten
Duur Bodypercussie Energizer: 20 minuten

Bodypercussie (ook wel lichaamspercussie, body-percussion of Body Drumming genoemd) is niet alleen heel erg leuk om te doen, maar het geeft ook een ‘boost’ aan je immuunsysteem;  Bij Chi Kung / Dao Yin (Chinese energietraining) en ‘Energy Medicine’ gebruikt men het kloppen of ’tappen’ op bepaalde punten op het lichaam om energie doorstroom te vergroten, het immuunsysteem te activeren en je spieren te versterken. En met een workshop Body Percussie van Afrika Centrale ben je ook nog eens lekker en laagdrempelig aan het bewegen!
Een perfecte energizer dus!

Een workshop Bodypercussie kan ook onderdeel zijn van een spetterend interactief optreden met Afrikaanse dans en percussie.
Kijk voor optredens op deze pagina


Energizer of beweegpauze
met Afrikaanse workshop mix
Dans en Bodypercussie

Ingekakt. Suf-vergaderd. Murf-gediscussieerd. Een maandagochtend-waardig ‘blur’-hoofd of uitgebluste einde-van-de-dag-blues.
De combinatie van Afrikaanse dans en Bodypercussie is een snelwerkend medicijn tegen wegzakkende aandacht of  gevoel van ‘overdosis tekst en uitleg’.
De perfecte energizer, wake-up call of beweegpauze voor jullie congres, opleidings- of bijscholingsdag, heidag of wij-dag.

De workshop geven we met (of zonder) live percussie begeleiding

Workshop Bodypercussie, Body drumming, Stampen en klappen, Afrika Centrale, Afrikaanse workshop


Afrikaanse workshop schilderen

Afrika Centrale heeft diverse Afrikaanse schilderworkshops waarin je Afrikaanse patronen en motieven gaat schilderen op een mok, een schilderij of op jezelf! Eenvoudige of ingewikkelde geometrische patronen, ‘primitieve’ dieren, of zonnige taferelen, in aarde-tinten of in felle kleuren. Je schildert ze zelf in een van de onderstaande schilderworkshops. In Amsterdam of op locatie in NL of België.


Een mok beschilderen

Afrikaanse schilderworkshop, Schilderworkshop Afrika, Zakelijke schilderworkshop, Schilderen met collega's, Mok beschilderen met porseleinverf, Afrika Centrale, Jeanine Theunissen, Afrikaanse patronen schilderen

Nieuwe koffie-/thee mokken voor kantoor? Een exotisch tintje in de kantine? Tropische bekers om de winter door te komen? Beschilder je eigen mok met porseleinverf.
Verras jezelf. Je wist níet dat je het ìn je had!!!

Afrikaanse schilderworkshop, Schilderworkshop Afrika, Zakelijke schilderworkshop, Schilderen met collega's, Mok beschilderen met porseleinverf, Afrika Centrale, Jeanine Theunissen, Schilderworkshop voor teamdag, Afrikaanse patronen schilderen

In deze meest geboekte Afrikaanse workshop keramiek beschilderen van Afrika Centrale laten we ons inspireren door Bogolan-schilderingen uit Mali, schilderingen van Mbuti en Kuba uit Kongo, van Shona uit Zimbabwe, van Ndebele uit Zuid Afrika, van Kassena uit Burkina Faso, door rotstekeningen uit de Sahara, etc.

 

Afrikaans schilderij maken

Kan het kantoor wel wat kleur gebruiken? Nieuw bedrijfspand te kaal? Opwaarderen van die saaie gang? Kleine facelift voor de personeelskamer?
Leef je lekker uit met verf, penseel, en doek op schildersezel.

In deze creatieve Afrikaanse workshop schildert ieder met acrylverf op een klein doek (voor-bespannen canvas, diverse maten, minimaal 24-30 cm). De doeken kunnen later worden samengevoegd tot een groot werkstuk.

Schilderworkshop, schilderij maken, bedrijfsuitje, creatief teamuitje, Afrika, Afrikaanse schilderworkshop, Afrika Centrale, Jeanine Theunissen

Gaan de verschillende persoonlijke stijlen een geheel vormen? Vullen de individuen elkaar aan? Durf je de vrijheid te nemen om af te wijken? Je zult merken dat iedere collega zijn/haar persoonlijke kracht heeft, waarmee hij/zij bijdraagt aan een kleurrijk geheel.
Wees gerust jezelf, er zijn al genoeg anderen!!!

Een creatief en gezellig uitje!


Workshop Afrikaanse sieraden maken

Workshop Afrikaanse sieraden maken, oorbellen van Afrikaanse stoffen, Ketting van Afrikaanse stof maken, Afrika Centrale, Jeanine Theunissen, Creatieve workshop Afrika,

Afrikaanse sieraden maken van prachtige Afrikaanse stoffen.
Maak zelf kleurrijke Afrikaanse oorbellen, of een bijzondere ketting of armband.

Afrikaanse sieraden maken is zowel leuk voor de onervaren knutselaars als voor de handige creatievelingen onder jullie. Je kan het zo basic of uitdagend maken als je zelf wilt!

Deze workshop is ook erg leuk als inloopworkshop op een Afrikaans of Tropisch bedrijfsfeest of themafeest.


Henna tribal-tattoo painting

Workshop Henna Tattoo, bedrijfsuitje, zakelijke workshop, Afrika, festival, Henna painting, Henna Tribal Tattoo zetten, Henna leren zetten, schilderworkshop, Afrika Centrale

Leer hoe je bij jezelf of bij een ander een elegante of stevige henna tattoo kan zetten.

Laat je inspireren door patronen, symbolen en motieven van de Adinkra/Asante uit Ghana, Ndebele uit Zuid Afrika, Beti uit Kameroen, Kasséna uit Burkina Faso, Yoruba uit Nigeria, Kuba uit Congo, of door rotsschilderingen uit de Sahara.

In deze workshop gebruiken we kant-en-klare henna uit ‘cones’, dus je kan lekker meteen aan de slag! We gaan niet zitten kliederen met het maken van henna-papjes. Henna kleurt de huid oranje-bruin, en blijft ruim een week zichtbaar.

 


Afrikaanse workshop
maskers maken  Sieraden of amuletten maken van hergebruikt materiaal

sieraden maken van afval, afval en duurzaamheid, creatieve workshop met afval, Afrika Centrale, workshop hergebruik materialen, upcycling

Door schaarste zijn Afrikanen vaak erg vindingrijk in het gebruik van materialen. Naast materiaal uit de natuur wordt ook ‘resten van het stadse leven’ een nieuw leven ingeblazen. Weinig wordt weggegooid, veel blijkt geschikt voor hergebruik; Autobanden worden schoenen, kroonkurken worden shakers, blikjes worden speelgoedauto’s of soeplepels.

In Europa, waar wij geen schaarste in materialen (denken te) hebben, is hergebruik inmiddels door schaarste in schoon milieu interessant geworden.

Workshop maskers maken, Afrikaans masker maken, Creatief bedrijfsuitje, Thema Afrika, zakelijke workshop afval, afval en hergebruik, Afrika Centrale, Jeanine Theunissen
Workshop maskers maken

Naast organisch materiaal (hout, veren, schelpen, stro, takken, steentjes, etc.) ga je in deze uitdagende workshop een stukje van onze overweldigende stroom afval, op een creatieve manier verwerken. Fietsbanden, frisdrankblikjes, ventielen, oude munten, sleutels en ijzerdraad, vinden hun weg in ceinturen, armbanden, ringen, kettingen, amuletten of maskers.

In deze Afrikaanse workshop leer je te zien dat hergebruik niet alleen belangrijk is, maar ook heel inspirerend! Wat op het eerste gezicht de afvalbak in kan, blijkt uiteindelijk nog verrassend mooi en bruikbaar blijkt te zijn. UpCycling!

Sieraden, accessoires en maskers kunnen worden gedragen, maar ook als object dienen en zijn in principe ‘blijvend’.

Upcycling, Creatieve zakelijke workshop, workshop met afval, hergebruik, amulet maken, Afrika, Afrika Centrale

Amuletten worden van origine veelal gebruikt bij ‘rites’; vruchtbaarheid, initiaties, het vinden van de goede partner, geboorte, rijkdom, ziekte en het afweren van gevaar. Deze mogen ‘vergankelijk’ zijn. Ze kunnen tijdelijk worden gedragen, maar ook op een speciale plek weggelegd, of begraven.

 

Workshop Maskers maken AfrikaCentrale. Afrikaanse maskers workshop, creatief bedrijfsuitje, Afrika masker workshop, Creatief teamuitje

Deze creatieve workshops duren minimaal 1 uur en bij voorkeur 1,5 uur


Afrikaanse Workshop Zingen
met live percussie begeleiding

Gá ervoor, in deze super vrolijke en verbindende Afrikaanse zangworkshop!
Een spreekwoord uit Zimbabwe luidt: “Als je kunt praten, dan kan je zingen. Als je kunt lopen, dan kan je dansen.”
Samen uit volle borst zingen met swingende live percussie als begeleiding. Probeer dán nog maar eens stil te staan!

In Afrika wordt gezongen om iets te vieren, om iets te verwerken, om iets te herdenken, om iets te betreuren, om elkaar kracht te geven, etc. In zulke situaties kan je niet allemaal tegelijk praten, maar wel allemaal tegelijk zingen.

 

Workshop Afrikaanse  Waterdrums

Workshop waterdrum, percussie workshop, originele Afrikaanse workshop, Afrika Centrale, Afrikaanse muziek maken

In deze bijzondere Afrikaanse percussieworkshop ga je swingende ritmes maken op een waterdrum.
Een waterdrum is een grote kalebas die op water drijft. Je trommelt hierop met drumstokken.

Een erg leuke en originele workshop om in de zomer buiten te doen!

 Workshop Beeldbouwen
van sloophout

Timmer een totem voor je team!
Bouw een krachtige mascotte voor de zaak.
Maak van afgedankte bende een esthetische eye-catcher.

Stevig aan de gang met zaag, hamer, spijkers en schroeven, leef je uit met verf, touw en takken.
Met elkaar maak je van op de Amsterdamse trottoirs gevonden sloop- en afvalhout, een fantastisch beeld dat jouw groep vertegenwoordigd. Het beeld kan nog versiert worden met verf, takken, veren, zand, touw, fietsbanden, oude munten, bierblikjes, sleutels, drijfhout en ijzerdraad.

beeldbouwen, beelhouwen, creatief zakelijk uitje, Creatieve teambuilding, beeldende workshop. Workshop Afrika, AfrikaCentrale
Hergebruik je eigen bende

Door schaarste zijn Afrikanen vaak erg vindingrijk in het gebruik van materialen. Naast materiaal uit de natuur wordt ook ‘resten van het stadse leven’ een nieuw leven ingeblazen. Weinig wordt weggegooid, veel blijkt geschikt voor hergebruik; autobanden worden schoenen, kroonkurken worden shakers, blikjes worden speelgoedauto’s of soeplepels, oude munitiepatronen en mitrailleurs worden fantastische kunstwerken.
In Europa, waar wij geen schaarste in materialen (denken te) hebben, is hergebruik inmiddels door schaarste in schoon milieu interessant geworden. In deze workshop leer je te zien dat hergebruik niet alleen belangrijk is, maar ook heel inspirerend!
We vinden het leuk als je zelf sloophout en restmateriaal verzameld, maar als je daar geen tijd voor hebt, dan zorgen wij daarvoor.


Lunch bij workshop, Biologische lunch, vegan, vegetarisch, samen eten, Afrika CentraleBiologische lunch

In combinatie met sommige workshops,
en afhankelijk van de locatie,
verzorgen wij voor groepen tot 25 personen,
een biologische lunch (vega of vegan).
Dit is overigens een heel lekkere, maar niet specifiek Afrikaanse lunch.

 

Swing & Share
met jullie Afrikaanse workshop!

Bij Afrika Centrale kan je niet alleen genieten van de Afrikaanse cultuur, maar krijg je ook de kans om wat terúg te geven aan Afrika.
Feel good, do good!
Afrika Centrale ondersteunt het werk van Eden Foundation. Eden Foundation geeft duurzame hulp in een van de armste landen van de wereld: Niger (West Afrika); “Onze oplossing is de boeren zaden te geven van bomen en struiken die op natuurlijke wijze in dit droge gebied kunnen groeien en voedsel geven, zelfs in extreem droge jaren. De bomen en struiken hebben geen irrigatie of kunstmest nodig. De zaden zijn gratis voor de plaatselijke bevolking en we laten hen zien hoe ze deze moeten zaaien. De boeren benaderen Eden op eigen initiatief. De bomen en planten helpen de verwoestijning tegen te gaan.”

Doneer 5% van de prijs voor jouw Swing & Share evenement of workshop aan Eden Foundation!

Feest voor jou, feest voor Afrika!
Of je bij ons nu komt dansen, trommelen, schilderen, timmeren, zingen of eten bij Afrika Centrale, steun dit prachtige initiatief, en kies voor ‘Swing & share’!
“Your greatness is measured by your gifts, not your possessions!”
Wil je meer informatie over het werk van Eden, kijk dan op www.eden-foundation.org


Optredens van muzikanten, dansers/danseressen, storytellers?

Afrika Centrale verzorgt nog meer Afrikaans entertainment: rustige Afrikaanse muziek tijdens de maaltijd (live gespeeld), een spetterend dans- en percussie spektakel, diverse artiesten, een solo optreden van een n’goni of balafoon speler, Afrikaanse percussie en dans welcomscomité bij de ingang als ontvangst van de gasten van een bedrijfsfeest of congres, verhalenvertellers/storytellers,  rustige maar swingende wereld-muziek door een DJ, voor een tropische ambiance/achtergrond voor borrel en receptie.
Klik voor Afrikaanse optredens op deze link

Afrika Centrale, Afrikaanse dans, AfroZumba, percussie, djembé workshop, schilderworkshops, Afrikaanse optredens, Maskers maken, Wereldmuziek, entertainment Afrika, Afrikaanse artiesten, gezondheid, Jeanine Theunissen, Creatieve workshops